Frizon

Ingick i Teater Foratts föreställning ”0,00017‰”

Pressröster:

”Teater Foratt ger liv åt politiken” Oline Stig, Sydsvenska Dagbladet

Jämfört med det licensfinansierade publikfrieri och haveri som SVT i intimt samarbete med Peter Settman sänt i  ”Elfte timmen” framstår alla   på Teater Foratt som självständiga genier”.   Jan Karlsson Kvällsposten (2010-09-17)

Urpremiär Teater Foratt 2010

Regi: Niclas Sandström

I rollerna: Rayam Al-Jazairi, Ester Claesson, Eleanora DeLoughery Nordin, Alaá Rashid, Lotten Roos, Hanna Roth, Anders Svensson & Matthias Thorbjörnsson

Om arbetet:

En beställning till dramatikerna gick ut 4 september med följande innehåll: Skapa en fristående akt vardera på 4 dagar för 4 skådespelare på ca 30 minuter inspirerat av denna text:

“I det svenska samhället är individen och det fria valet starkt sammanknutna, och partipolitiken idag innebär diskussion om massorna, Pensionärerna, De Unga, Arbetarna – är detta debattklimat helt enkelt för grovt tillyxade generaliseringar för att det ska tilltala sina medborgare? En del väljare går så långt att kalla valet ett jippo, andra är fyllda av politikerförakt och vissa lägger ner veckor av förstudier på vart de ska lägga sina 0,00017‰ i Riksdagsvalet.
En granskning av blockpolitikens utspel och “valambitioner” när den målar in sig i färgstarka hörn och hur det påverkar verklighetens folk.

Dagen efter valet skickade teatern en beställning till dramatikerna med samma grundupplägg som första föreställningen men nu om valresultatet.

Frizon 1. Om vallöften och tomma fraser.

En man försöker orientera sig i valspurten. Löften haglar men orden blir allt tommare, vad skiljer egentligen partierna åt?

Frizon 2. Om att vakna upp och se sitt land med nya ögon.

Tre vänner vaknar upp dagen efter valet; en är handlingsförlamad och vill bara gråta, den andra levererar analys efter analys, den tredje börjar packa sin väska för att ge sig av, men är egentligen inte förvånad. För henne är rasismen är ingen nyhet.