Urpremiär KOM INTE HIT! 11 oktober

Kammaroperan ”KOM INTE HIT!” av Daniel Fjellström (tonsättning) och Vanja Hamidi Isacson (libretto) producerad av operagruppen Man Must Sing har urpremiär den 11 oktober 2018.

Spelas den 11-14/10 i Göteborg på: ATALANTE

Och den 14-16/11 i Skövde på Göteborgsoperans gästspelsscen: GÖTEBORGSOPERAN

Finland i början av 1930-talet var ett land med stor arbetslöshet och fattigdom. Från Sovjetunionen hördes löften om arbete. Min mormors far var en av ca 10 000 finländare som gav sig iväg för att söka en bättre framtid*. Utan pass och visum for han över finska vinterviken. Han fängslades, placerades i Stalinregimens Gulagläger, anklagad för ”illegal gränsöverlöpning”, tvingad till slavarbete. Sista kända plats var Nizhni Tagil i Uralbergen. Hans sista brev till familjen kom 1938.

Hustrun och dottern fick inte veta vad som hänt. De fortsatte att vänta. Min gammelmormor förde en kamp mot byråkratin för att finska staten skulle få honom tillbaka.

I juni 2017 hittade jag en mapp i finska Utrikesdepartements arkiv i Helsingfors med brev och dokument om hans försvinnande. Materialet ligger till grund för librettot. Kopior har använts i föreställningen.

Att ta reda på vad som hände har varit ett detektivarbete. Många obesvarade frågor återstår. Fantasin och fiktionen har tagit vid. Librettot är min fria tolkning och framförallt ett försök att förstå.

Hur kan en människa leva med ovissheten om vad som hänt en familjemedlem som försvunnit och aldrig mer hörts av? Hur länge kan hen kämpa, hoppas och vänta?

Hur är det att ge sig av från sitt land och sin familj för att försöka skapa en bättre framtid, men istället bli misstänkliggjord och behandlad som ”illegal” utan rättigheter?

Om föreställningen: ”Evi söker efter svar i sin barndom. Hon finner där berättelsen om en familj som splittrades i sökandet efter ett bättre liv. Kom inte hit! skildrar tre människors kamp mot systemet och deras desperata längtan efter att få vara tillsammans.” Verket är beställt av och framförs av operagruppen Man Must Sing bestående av sångarna Amanda Flodin, Nina Ewald och Karl Peter Eriksson.